ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Intel отново глобена от ЕК – за 376 млн. евро

Европейската комисия наложи за втори път глоба на производителя на микропроцесори Intel, съобщи АФП.

Тя е в размер на 376.36 млн. евро и е за злоупотреба с господстващо положение на пазара на процесори х86. При първото налагане на подобна глоба – през 2022 г. – санкцията бе частично отменена от Съда на Европейския съюз.

От АФП припомнят, че през 2009 г. глобата, наложена на американския производител на чипове, бе над милиард евро. Тогава бе установено, че Intel злоупотребява с господствощото си положение на пазара на чипове, като се опитва да елиминира всякаква конкуренция, като плаща на производителите на компютри и на търговците на дребно специални бонуси, за да забавят, отменят или просто за да не продават продукти на другия производител на чипове – AMD, който се явяваше сериозен конкурент.

По-конкретно през 2009 г. Европейската комисия наложила на Intel глоба от 1.06 млрд. евро заради двата вида незаконни практики – т. нар. “голи ограничения”, описани по-горе, и условните отстъпки, при които технологичният гигант давал възможност на производителите да купуват от него срещу определени намаления.

През 2022 г. Съдът на ЕС отмени санкцията на ЕК по отношение на условните отстъпки, но я потвърди в частта й за “голите ограничения”. По-късно обаче се оказа, че съдът не може да изчисли какъв е размерът на глобата, когато тя се отнася само до втория тип нарушение. Така се стигна до днешното решение, което отново е само за “голите ограничения”. Те са били практика за Intel в периода от ноември 2002 г. до декември 2006 г. и са били свързани с отношенията с компании като Hewlett-Packard Company (HP), Acer Incorporated и Lenovo. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст