ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Три са версиите за падналия край Гърмен хеликоптер

хеликоптер робинзон
Хеликоптер “Робинзон” (Уикипедия)

Правят се опити да бъде изнесено тялото на загиналия пилот, но теренът е труднодостъпен 

Работи се по три основни версии за инцидент с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилотът, каза пред bTV Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“.

„Може да е временна загуба на ориентировката във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета – може би гъста димка, мъгла или не ниска облачност. Втората вероятна причина – това е технически отказ може би на двигател или системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота по време на излитането“, обясни той.

Христов обясни, че подобни машини нямат черни кутии, а разследването може да продължи до година. 

„По международните стандарти такова разследване продължава до една година. Може и да се удължи, като се прави временен доклад“, добави той.

Частен хеликоптер изчезна вчера край село Гърмен, а малко след 19 ч. пилотът беше открит мъртъв. Машината е паднала в дере. Правят се опити да бъде изнесено тялото на пилота, но теренът е труднодостъпен. 

То трябва да бъде изнесено на носилка, тъй като до мястото не може да стигне линейка.

Според местни хора мъглата е една от причините хеликоптерът да се изгуби. По думите им малко след 7:30 ч. сутринта, когато машината излита, се чува шум от перките, но след това той спира.

След дълго обхождане екипи на Спешна помощ констатират смъртта на пилота. Хеликоптерът е открит на части, а тялото на около 5-10 м от него. Част от машината е изгоряла, но по тялото на пилота няма следи от обгаряне.

Моделът на машината е „Робинзон” и тя е собственост на частна компания, която е подала сигнала за неговото изчезване. Частният вертолет е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта, за да пръска селскостопански култури. През последните няколко дни машината е правила именно това в района на Гърмен и Сатовча.

Тя е излетяла от Гърмен към Цалапица в 7.35 ч. в петък сутринта. Следите ѝ се губят, след като прелетяла около 5 км. На борда й е бил само пилотът.  Хеликоптерът е използвал стадиона в Гърмен като площадка за излитане и кацане.

Очаква се да дойдат разследващи и прокурор, които да уточнят обстоятелствата около инцидента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст