ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кавалджията Владимир Величков е предложен за “Грами”

Владимир Величков

До края на септември се правят предложения за наградите “Грами”, които след това ще минат през различни журита, за да може на 4 февруари 2024 г. в Лос Анджелис да бъдат обявени официалните номинации.

Това обясни кавалджията Владимир Величков, който е номиниран за “Грами” от най-голямата платформа за етномузика в света – бизараната в Торонто Ethnocloud. По-конкретно причината да се състезава за престижната награда е албумът му “Пробуждане”. Той е номиниран в две категории – за съвременен музикален албум и за глобал.

“Това е голямо признание, както за мен, така и за цяла България”, признава Величков в интервю за Българското национално радио. Оттук нататък предстои жури от 12 000 души да си каже тежката дума.

Силните моменти в албума “Пробуждане” са новото моделиране в звука на кавала, което постига Величков с много репетиции и без да използва, каквато и да било компютърна помощ. Той свири дори ударни инструменти с кавал и постига едно много характерно космическо свистене.

След като Величков разбрал за номинацията, той в продължение на близо 4 месеца подготвял документацията, тъй като всяка една пиеса трябва да е надлежно описана със съответните кодове и метаданни, доказващи уникалността на постижението на музиканта.

Величков, който е свирил с известни музиканти като Антони Дончев, Стоян Янкулов – Стунджи, Иво Папазов, Теодосий Спасов, Мат Купър и други, признава, че конкуренцията е чудовищна и самият факт, че е забелязан и предложен за “Грами” е невероятен успех за него и за България.

Публиката у нас го познава и като един от музикантите в оркестър “Канарите”, като преподавател в Плевенското музикално училище и в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, а освен това и като основател на студентската група за етно джаз “Жарава”.

Величков споделя, че след като е станало известно, че от Ethnocloud са го номинирали за “Грами” и композициите му са можели да бъдат чути в цял свят, той вече получава покани и за съвместни музикални проекти, и за участия в престижни конкурси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст