Петков: За съжаление отново чужди служби трябваше да открият, че имаме шпионин

Докато не заработят българските служби по истински начин, националната сигурност е под риск, заяви съпредседателят на ПП

“За съжаление отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България. И след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха”. Така съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков коментира пред NOVA експулсирането на трима служители на руската църква в София. 

По думите му е пропуск на ДАНС, че архимандрит Васиан и другите двама служители на руската църква са експулсирани едва сега, а не по-рано. 

“Ако днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, той е бил шпионин на руските служби от пет години. Всъщност това е нещото, за което говорим през цялото време. Че докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин – реално националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби”, подчерта той припомняйки, че РСМ обяви архимандрита за руски шпионин. 

И допълни: “Просто си личи, че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи. Това не е нормално. Така че – наистина е пропуск. Радвам се, че сега са установили и са направили правилните действия. Но това не може да бъде след пет години –  един шпионин на чужда държава да оперира под прикритие и чак сега да бъде осъзнато”. 

На въпрос би ли имал доверие на свещениците, които Русия ще изпрати в България, той посочи: “Надявам се да бъдат добре проверени, знаейки за тази грозна постъпка  – да използват едни позиции, на които хората имат доверие, за чужди служби. Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, за да изпълняват своята роля като такива”. 

“Лошото е, че България пак почва да излиза като средище на руски шпиони, което означава само едно. Българските служби не са достатъчно проактивни по тази тема”, категоричен е той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст