ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Косовски полицай е убит при стрелба в Северно Косово

косовски полицай косово полиция
АП

Прищина обвини Белград за убийството, Сърбия отхвърли обвиненията

Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба в село в Северно Косово тази сутрин, съобщи косовският премиер Албин Курти, цитиран от Ройтерс.

“Към момента по нашата полиция продължава да се стреля с оръжия с различен калибър”, посочи Курти в публикация във Фейсбук, в която определи случилото се като терористични действия. “Нападателите са професионалисти, носят маски и са тежковъоръжени.”

“Организираната престъпност, с финансова и логистична подкрепа от властите в Белград, атакува страната ни”, допълни Курти, предаде БТА.

Президентът на Косово Вьоса Османи, която е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, осъди убийството като „нападения срещу суверенитета на Република Косово“ и свидетелство за „дестабилизиращата сила на престъпните банди, организирани от Сърбия“.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич заяви, че косовският премиер Албин Курти „бърза да обвини сърбите“ за убийството на косовски полицай тази нощ, докато всъщност самият Курти иска ескалация на място. Орлич заяви по телевизия „Първа“, че Курти „казва, че това е някаква организирана акция на професионалисти. Те трябва да са били идентифицирани и той знае кои и какво са те.“ 

Двамата мъже са патрулирали близо до път, за който им е било съобщено, че е блокиран, когато “полицейската част е била атакувана от различни позиции с тежки оръжия, включително гранати”, се казва в изявление на косовската полиция.

Напрежението в Косово, бившата сръбска провинция, се покачи след сблъсъци през май, когато над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово.

Етническите албанци представляват над 90 процента от населението в Косово, а сърбите са мнозинство само в северната му част, където се планира създаването на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население.

Миналата седмица преговорите под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията между някогашните врагове от Косовската война навлязоха в застой. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обвини Курти за това, че все още не е създадена асоциацията на общините с преобладаващо сръбско население, което би им дало по-голяма самостоятелност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст