ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напрежение пред Руската църква в София, движението е спряно

руската църква
Сн. БГНЕС

Костадин Костадинов се възмущава, Делян Пеевски призовава за възстановяване на богослуженията в храма, Евгени Минчев също е там

Граждани се събраха пред Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Вярващите запалиха свещи и оставиха цветя пред входа на храма. Те поискаха църквата да бъде отворена, предаде БТА. 

Движението по бул. „Цар Освободител“ беше блокирано.

Мъж в свещенически одежди, който се представи като иподякон Атанас Стефанов и каза, че служи в Стамболийски, отправи ултиматум към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до 24 часа да върнат руските свещеници и български и руски свещеници заедно да отворят този православен храм.  

Мъж, облечен като духовник, който каза, че е пътуващият поп Петър, прочете „Отче наш“.

Пред Руската църква освен много граждани, имаше и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от партия „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“ и Симеон Славчев от партия МИР, както и светският хроникьор Евгени Минчев. 

Костадин Костадинов изрази съмнение, че въобще има доклад на ДАНС, на база на който са експулсирани тримата служители на храма.

“Дошъл съм тук, защото съм възмутен, защото съм изключително погнусен от това, което направиха тези хора – те нанесоха позор на България. Няма доклад на ДАНС. Вие видели ли сте го този доклад? Защо говорите глупости? Това, че е секретен, означава че съществува, така ли?”, заяви Костадин Костадинов, цитиран от БНТ.

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма „Св. Николай Мирликийски”, т.нар. Руска църква. Това се посочва в позиция на депутата от ДПС Делян Пеевски, изпратена от пресцентъра на партията.

„Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи“, се посочва в позицията.

Пеевски отправя призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма.

БТА припомня, че в петък във фейсбука на Посолството на Русия в България бе съобщено, че Руската църква в София ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ). България експулсира в четвъртък предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници, като ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва.

Междувременно Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Св. Синод на БПЦ-БП, заяви в позиция по повод постъпилите запитвания във връзка със затварянето на Руската църква, че Светият Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод, допълват от Светия Синод.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст