ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берлин обмисля анти-мигрантски граничен контрол с Полша и Чехия

Германия планира да въведе краткосрочен контрол на границите си с Полша и Чешката република, за да не допусне навлизането на незаконни мигранти на германска земя. Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер е заявила за германския вестник “Велт ам Зонтаг”, че провеждането на полицейски проверки на граничните пунктове ще помогне на страната й да предотврати контрабандата и трафика на хора. Тя е допълнила, че по-честият граничен контрол трябва да върви успоредно със съществуващите случайни полицейски прегледи на документи.

Германия, Полша и Чешката република принадлежат към безвизовата зона, известна като Шенген. Говорител на германското министерство на външните работи е коментирал за германската агенция ДПА, че в момента “се обмислят полицейските мерки за допълнителен граничен контрол”.

Госпожа Фезер пък информира, че текат преговори с Прага за възможността германски полицейски служители да работят на чешка територия, за да не се допусне незаконно проникване в Германия. Тя е поискала и по-тясно сътрудничество за миграцията между Европейския съюз и Турция, защото съществуващата договорка между двете страни изисква “осъвременяване”.

Броят на емигриралите в Германия през 2022-а е по-висок от която и да била друга година, по данни на германската Федерална статистическа агенция Destatis, показващи, че около 2.67 млн. души са влезли в страната. В тази бройка са и 1.1 млн. украински бежанци, потърсили сигурност в Германия след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022-а.

Германският канцлер Олаф Шолц също заплаши Полша с гранични проверки след изнесената информация в пресата, че Варшава е издала стотици хиляди незаконни работни визи. Шолц е призовал полското правителство да разследва репортажите. По време на посещение в Нюрнберг през уикенда – част от кампанията на Социалдемократическата партия преди изборите за местна управа на провинция Бавария, той е заявил, че “не би искал Полша просто да прехвърля мигранти в страната му” и че “в зависимост от положението, може да вземе допълнителни мерки на германските граници”. Управляващият Християндемократически съюз има голяма преднина в сондажите на общественото мнение преди вота на 8 октомври.

И Шолц и Фезер досега се противопоставяха на призивите за въвеждането на граничен контрол и коментарите им са свидетелство за засилващия се натиск върху германското правителство да вземе ответни мерки срещу растящия брой недокументирани пришълци.

Полските медии съобщиха, че с помощта на подкупи над 250 хил. граждани на африкански и азиатски държави са получили разрешителни да работят в Полша през последните две години и половина. Полското министерство на външните работи оспорва бройката и съобщава, че е обследвало само 268 молби за визи. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон (известна с уменията си в плетенето на чорапи, което е правила и по време на дискусия в Европейския парламент за глобалната стратегия на ЕС по отношение на пандемията и ваксинацията) е поискала от Полша да “внесе разяснения” до 3 октомври.

Над 204 хил. души са поискали убежище в Германия до края на миналия месец – 77% ръст спрямо август 2022-а, по данни на правителството. Германската полиция съобщава, че повече от 12 хил. мигранти без документи са били настанени в предварителния арест на полската граница през първото полугодие.

Полските управляващи, които полагат усилия да се харесат на избирателите преди общите избори на 15 октомври, отдавна критикуват либералния германски подход и отхвърлят общата политика на ЕС за бежанците.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст