ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Във варненския квартал “Аспарухово” вече имат улица, кръстена на донор

Георги Николов

Варна може да се похвали, че първа в Европа е нарекла своя улица на донор, спасил четири човешки живота, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Улицата се нарича „Георги Николов“ и се намира във варненския квартал „Аспарухово“. На 20-и септември 2015 г. Георги остава завинаги на 21 години, след като ненадейно кръвоносен съд се пръсва в мозъка му. След смъртта му неговите родители се съгласяват сърцето му, черният дроб и двата му бъбрека да бъдат трансплантирани и така четирима души имат шанса да продължат живота си.

Инициативата е на граждани и създатели на проекта “Последният дар на човека”, като в основата му са Александър Николов – брат на Георги и Димитър Панайотов. Проектът има за цел да популяризира и развие темата за донорството в България.

Преди дни общинската комисия по „Култура и духовно развитие“ даде подкрепата си за преименуването на улицата и така тя вече седмица е факт, след заседанието на Общинския съвет във Варна.

На церемонията по обявяването на името на новата улица участваха родителите на Георги, кметът на регион „ Аспарухово ” Ивайло Маринов, представители на фондация ” Документалистите “, ръководителят на комисията по просвета Мария Тодорова и анестезиологът доктор Валентин Маринчев, който е осъществил донорската манипулация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст