ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В присъствието на двама министри откриха нов корпус на Медицинския университет в Пловдив

В присъствието на двама министри – на образованието Галин Цоков и на здравеопазването – Христо Хинков – беше осветен новият корпус на Медицинския университет в Пловдив.

Медицински университет-Пловдив е един от важните примери за развитие на висшето образование в България. В своята над 70-годишна история той се утвърждава като национален център на медицинската наука и образование“, заяви министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.

Уверен съм, че това съвременно архитектурно творение ще допринесе за привличането на повече млади хора към различните специалности, изучавани във Факултета по обществено здраве. Това ще ни доближи до общата ни цел – да гарантираме качествени здравни грижи и ефективни медицински услуги за всички български граждани“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

Двамата министри разгледаха и Медицинския стимулационен тренировъчен център, който миналата седмица беше реакредитиран за още пет години от Американския колеж по хирургия.

От своя страна ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева коментира, че строителството е приключило в срок – за 730 календарни дни и сега сградата се вписва прекрасно в модерната инфраструктура на университета.

По думите й финансирането на новата част е изцяло със собствени средства на Пловдивския Университет. В 7-етажния корпус, чиято разгърната застроенфа площ надземно е 7659 м2, са разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения, в които ще се обучават близо 1200 човека. На всеки етаж има обособен кът за отдих, а освен това навсякъде е и осигурен достъп за хора с увреждания.

В сградата ще се помещават катедра „Образна диагностика“, специалност „Медицинска речева и езикова патология“, секция „Паразитология“. Освен това в новия корпус ще бъде и деканатът, и учебният отдел, и катедрите на Факултета по обществено здраве. Ще се намира и Департаментът по езиково и специализирано обучение на МУ-Пловдив.

Водосвет за освещаване на новата сграда извършиха Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений и духовниците от Пловдивската митрополия. На церемонията присъстваха и областният управител Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, академичното ръководство на МУ-Пловдив и представителите на Съвета на настоятелите инж. Любозар Фратев, д-р Николай Анастасов и проф. Запрян Козлуджов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст