ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков кани виетнамски компании да инвестират в трите ни въглищни региона

Николай Денков

Министър-председателят академик Николай Денков е поканил виетнамски компании да инвестират в трите въглищни региона, които ще бъдат силно засегнати от енергийния преход.

Това е станало по време на среща на премиера Денков с председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Динх Хуе, когото той приел днес, 25 септември, в Министерския съвет.

Акад. Денков е подчертал, че целта на правителството е не само да бъдат запазени работните места в тези региони, но и те да се превърнат в центрове на най-съвременно технологично развитие.

Премиерът акад. Денков и председателят на Националното събрание на Виетнам са били единодушни, че двете държави могат да си сътрудничат успешно и в областта на зеления преход и дигитализацията.

Ролята на Виетнам в азиатския регион е ключова и е от стратегическо значение за развитието на икономиката, образованието и технологиите. България би могла да помогне за по-тясното сътрудничество между Европейския съюз и Виетнам“, пояснил Денков.

Гостът отговорил, че неговата страна е готова да съдейства на България в усилията й към задълбочаване на партньорството с останалите държави в Азия.
Като пример за отличните двустранни политически и културни връзки председателят на Националното събрание на Виетнам посочил над 30 000 студенти, които са получили обучение в български университети и сега заемат ръководни постове в родината си. Въонг Динх Хуе пояснил, че те са мост между българския и виетнамския народ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст