ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депозитите на домакинствата се увеличават с 9.8 процента

БНБ сграда

Депозитите на неправителствения сектор* у нас са на стойност 121.81 млрд. лв. (65.2 процента от БВП) в края на август. Годишното им увеличение е с 10.4 процента, посочват от БНБ в анализа за парична статистика за осмия месец.  

Депозитите на домакинствата и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД), са в най-голям размер. Те са достигнали 75.48 млрд. лв. (40.4 процента от БВП) в края на август. Сумата се увеличава с 9.8 процента спрямо същия месец на миналата година.  

Влогове, които имат нефинансовите предприятия, са в размер на 42.15 млрд. лв. (22.5 процента от БВП). Те също се увеличават, но с 11.2 процента на годишна база. Според данните от БНБ, депозитите на финансовите предприятия нарастват с 13.8 процента на годишна база през август и достигат 4.18 млрд. лв. (2.2 процента от БВП).

* Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст