ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите приеха правила за процедурата по обсъждане и приемане на промени в Конституцията

Парламент нова зала

Депутатите гласуваха процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията. “За” процедурните правила бяха 107 народни представители, “против” – 48, а един гласува с “въздържал се”.

Проектът на решение е внесен от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, Надежда Йорданова от “Продължаваме Промяната – Демократична България”, Гюнер Ахмед от ДПС и Гроздан Караджов от “Има такъв народ”.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ поиска отделно гласуване на чл. 4, ал. 5, която гласи текстовете, които не са подкрепени от три четвърти от всички народни представители, но са подкрепени от две трети от тях, се разглеждат и приемат по реда на чл. 3, ал. 4, който гласи, че ако законопроектът получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Предложението ѝ не беше прието. За него гласуваха “за” 50 народни представители, 94 се обявиха “против”, а 11 се въздържаха.

Според проекторешението Народното събрание обсъжда и приема на три гласувания в различни дни Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Срокът за разглеждане на постъпилото предложение за изменение на Конституцията започва да тече от деня на внасяне на законопроекта, като се изключва времето, през което Народното събрание е във ваканция.

Според процедурните правила на първо гласуване законопроектът се разглежда, след като Народното събрание изслуша доклада на комисията. Вносителите представят мотивите към законопроекта в рамките на 20 минути. При първото гласуване законопроектът се обсъжда и гласува по принцип и в цялост. Обсъждането протича при условията и по реда, предвиден за обсъждане на законопроекти при първо гласуване, като разполагаемото време на парламентарните групи се удвоява. Законопроектът е приет на първо гласуване, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители.

Ако законопроектът получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители, предлагат от Комисията по конституционни въпроси.

Решението влиза в сила от деня на обнародването му в “Държавен вестник”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст