ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лагард: Лихвите на ЕЦБ ще останат високи толкова дълго колкото се налага

лагард мвф

Председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард повтори за пореден път, че кредитните разходи на еврозоната ще се задържат високи за по-продължителен период от време, за да охладят потребителските цени въпреки че икономиката се гърчи под тежестта им. “Бъдещите ни решения ще гарантират, че ключовите лихви на ЕЦБ ще бъдат на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго колкото се налага”, каза Лагард на законодателите в Европейския парламент на 25 септември в Брюксел. Тя допълни, че заедно с колегите си “остават решени да върнат своевременно инфлацията до средносрочната целева стойност от 2% годишно”.

ЕЦБ повиши основната си лихва до 4% годишно през септември – равнище, което мнозинството икономисти и инвеститори смятат, че е върховото за продължилата повече от година кампания за овладяване на инфлационния натиск.

Някои членове на банковия управителен съвет одобряват тези оценки. Испанският представител Пабло Ернандес де Кос посочи на 25 септември, че сегашното лихвено ниво трябва да върне ценовия ръст обратно до целевите 2%, ако се задържи достатъчно дълго. Колегата му от френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало пък не препоръчва на ЕЦБ да тества икономиката “докато се разпадне” – намек, че би предпочел лихвените проценти да не продължават да растат повече.

Някои членове на управителния съвет на институцията обаче не са убедени, че върховата стойност е достигната. Президентът на Бундесбанк – Йоким Нагел – коментира през миналата седмица, че е прекалено рано за подобни декларации, защото инфлацията остава прекалено висока и прогнозите са тя да се понижава бавно.

Ключовото предизвикателство е да се отсъди как икономиката на еврозоната отговаря на затягането на паричната политика с 450 базови пункта от юли 2022-а досега. Перспективата на блока на еврото се влоши напоследък, като Германия е най-слабото място. Доверието на германските бизнесмени се е понижило за пети пореден месец през септември до 85.7 пункта срещу 85.8 през август, но все пак е над прогозираните от анализатори 85.2 точки, показват публикуваните на 25 септември данни от институт IFO. Шефът на екипа, провел проучването – Клаус Волрабе – очаква спад на германския БВП през третото тримесечие след стагнацията през второто. И съзира опасност германското стопанство да изпадне във втората си поредна рецесия за поледната година след намалението на БВП през последните три месеца на 2022-а и първите три на 2023-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст