ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква в София и ще извършват богослужение в храма. Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа, уверяват от Светия Синод.

“Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони”, се казва още в съобщението.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия.

Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

До затварянето на Руската църква „Св Николай Мирликийски” в София се стигна след решението за експулсиране на трима духовници от Русия и Беларус по подозрения за шпионаж в полза на Москва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст