ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полският външен министър обвини Германия в опит за намеса във вътрешните работи на страната му

Полският министър на външните работи Збигнев Рау.

Полският външен министър Збигнев Рау обвини Германия, че се опитва да се намесва във вътрешните работи на страната му. Поводът са думите на германския канцлер Олаф Шолц, че Варшава трябва да изясни твърденията, че полските консулства в Африка и Азия са продавали временни работни визи на мигранти за хиляди долари всяка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА,

Дясната управляваща партия в Полша “Право и справедливост” е изправена пред въпроси за предполагаемата схема преди националните избори на 15 октомври, на които се стреми да получи трети мандат. Шолц, чието правителство е подложено на натиск да направи повече за ограничаване на миграцията към Германия, призова съседна Полша в събота да даде разяснения за случващото се.

“Не искам хората от Полша просто да бъдат пропускани и едва след това да водим дискусия за политиката за предоставяне на убежище”, каза Шолц в коментар, цитиран от германската информационна агенция ДПА.

Полският външен министър Збигнев Рау отвърна късно снощи в социалната мрежа Екс, че изявлението на германския канцлер “нарушава принципите на суверенното равенство на държавите”. Министърът добави, че се е обърнал към Шолц с призив “да уважава суверенитета на Полша и да се въздържа от изявления, които вредят на отношенията ни”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст