ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стефанос Каселакис е новият лидер на СИРИЗА

Стефанос Каселакис (роден на 29 март 1988 г.) е новият лидер на гръцката лява партия СИРИЗА, съобщават световните агенции.

Бившият брокер от банката “Голдман сакс” беше избран на втория тур на вътрешнопартийните избори, като получи 56.69 на сто от гласовете на партийните членове. Победата му беше изненадваща. Той спечели срещу бившата министърка на труда в правителството на Ципрас, по времето на управлението на СИРИЗА – Ефи Ахциоглу, сочена за фаворитка във вътрешния вот. На втория тур тя е получила 43.3 на сто.

Стефанос Каселакис, който е на 35 години, никога не е участвал в политиката и е прекарал голяма част от трудовия си стаж в САЩ.

Каселакис наследява овакантения от Алексис Ципрас лидерски пост на СИРИЗА –  първата опозиционна партия в Гърция. Всъщност Ципрас застана начело на партията през  2008 г., когато беше едва на 33 години.

Стефанос Каселакис застава начело на СИРИЗА след две тежки изборни загуби на парламентарните избори през май и юни.  На вота на 25 юни партията получи само 17.84 процента или 48 места в парламента), което беше с 20 процентни пункта по-малко от “Нова демокрация” на премиера Кириакос Мицотакис.

Каселакис се кандидатира за депутатско място на последните парламентарни избори в Гърция, но не беше избран.

Стефанос Каселакис е открит хомосексуалист. Той живее заедно с американския си съпруг Тайлър Макбет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст