ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С 610 млн. лева 21 общини ще подобрят чистотата на въздуха си

До края на октомври е крайният срок за идентифицираните 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух да подадат проектните си предложения, за да се възползват от възможността гражданите да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди по процедурата „За по-чист въздух“ на Програма „Околна среда“.

Реалното изпълнение на дейностите ще бъде през 2024 година, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
Процедурата е финансирана с 610 милиона лева за периода 2021-2027 г. и е насочена към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух – Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.
Близо 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди – по-конкретно климатици от висок клас.
За да се случи това обаче, гражданите, живеещи в някоя от тези 21 общини, ще трябва да се съгласят да предоставят за рециклиране старите устройства на твърдо гориво.
За домакинствата първата стъпка ще е да подадат заявление в съответната община, за което също ще получат съдействие от администрацията там и безплатна консултация от специалисти за най-подходящия нов топлоуред. Общината има ангажимента да се демонтират старите печки, изгарящи изкопаеми горива, и те да бъдат предадени за рециклиране.
Важно е за гражданите да знаят, че през следващата година те ще имат възможността да подадат заявление в съответната община. Периодите и сроковете за набиране на заявления от граждани вероятно ще са различни за всяка община. Заради това желаещите трябва да следят и да се информират директно от общината, в която живеят.
Доставката и монтажът на новите уреди ще се осигури от общините с финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 година. Тя дава възможност на българските граждани да постигнат по-здравословна и екологична среда за своите семейства.
От своя страна, оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) отчита положителни резултати и от работата, свършена за програмния период от 2014 до 2020 г. по приоритетната ос „Подобряване качеството на атмосферния въздух“.
Над 16 500 домакинства са подменили старите отоплителни печки на дърва и въглища с нови отоплителни уреди, щадящи околната среда – основно климатици с висок енергиен клас.

Със средства от програмата са закупени нови екологични превозни средства за градския транспорт – 296 електрически автобуса, 60 тролея и 29 трамвая за градовете Враца, Стара Загора, Бургас, София, Плевен, Варна, Хасково, Перник, Сливен и Русе.
Над 3 милиона български граждани в страната се ползват от мерките за подобряване качеството на въздуха, а инвестициите за изминалия програмен период за този приоритет възлизат на 625 милиона лева, отчитат от Министерството на околната среда и водите.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст