ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцарци предлагат да се гласува план за национализация на “Ю Би Ес”

Гражданска инициатива в Швейцария е подела кампания за провеждането на референдум за частично национализиране на “Ю Би Ес груп”, става ясно от сайта на организаторите. Т. нар. банкова инициатива предлага поправка на швейцарската конституция, в която да пише, че “големите банки от системно значение трябва да се управляват като акционерни дружества с конфедерацията като мажоритарен акционер в капитала”, пишат инициаторите.

В момента текстът се обсъжда от федералните власти. Ако те дадат зелена светлина на предложението, организаторите ще имат 18 месеца, за да съберат 100 хил. подписа за каузата си. Парламентът и министрите от кабинета след това ще трябва да оценят допустимостта на съдържанието преди да разрешат то да бъде подложено на национален вот – процес, който вероятно ще отнеме няколко години.

Гражданските инициативи са ключова част от швейцарската система на директна демокрация. И дори те да не бъдат подкрепени, по правило повлияват на публичния дебат.

В резултат на организираната с посредничеството на Берн сделка за поглъщането на “Креди Сюис груп” от по-големия й местен конкурент “Ю Би Ес груп”, активите на комбинирана структура в момента са почти двойно по-големи от БВП на алпийския оазис. Което повдига сериозни опасения, че банката е станала прекалено голяма, за да бъде спасена при нужда.

“Ю Би Ес” е “критичен риск за нашата икономика”, посочва за швейцарския седмичник “Зонтагсцайтунг” 58-годишният директор на училище Бернард Шмид, който е ръководител на инициативата. Той смята, че “при следващата криза цялата държава ще потъне под водата”.

Досега инициативният комитет е съставен от членовете на семейството и приятели на Шмид, но той се надява, че привърженици и донори ще подкрепят каузата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст