ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България

Това каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България, на бизнес закуската с премиера Денков

Американските компании се нареждат на четвърто място сред преките чуждестранни инвеститори в България, каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара (АТК) в България, по време на бизнес закуската, организирана от Камарата с участието на премиера акад. Николай Денков, министри от правителството и членове на АТК. Тема на срещата е 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България, предаде БТА.

Инвестициите са 5,5 млрд. лева. Включени са и инвестициите от Канада, които възлизат на 1,3 млрд. лева, посочи Маркет. Той отбеляза още, че американските компании са създали 40 000 работни места, а канадските инвеститори – около 5000. По думите му тези стойности са добри, но могат да бъдат дори подобрени, ако има благоприятна бизнес среда, облекчени режими и по-широка дигитализация. 

Маркет отбеляза, че има няколко стратегически инициативи, които могат да помогнат за подобряване на условията в България като инвестиционна дестинация. На първо място той посочи здравеопазването. За да се развиват компаниите инвеститори тук, е важно те да разполагат с добре обучена работна сила, за което отговаря системата на образованието, но много важно е и да се грижим за здравето на всички тези хора, каза Маркет.

Енергийният преход е друга голяма тема – всяка компания се грижи за това, за да може да постигне успешен преход към декарбонизация, посочи той. Маркет смята още, че компаниите членове на камарата ще могат активно да участват в процеса на възстановяване на Украйна, като дават своя пример с технологии, със средства и добави, че това ще бъде ключов приоритет за АТК.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст