ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Агенцията по вписванията Руската църква е собственост на руското посолство

руската църква

Руската църква е собственост на руското посолство. Това твърдят от Агенцията по вписванията във връзка със запитване на журналисти от БНТ.

“След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация. Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство”, се казва в становището на Агенцията.

Междувременно от сайта Християнство.бг показаха нотариалния акт от 1897 година. От него става ясно, че придобиването на църквата е на база единствено на крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка. От Християнство.бг питат “Как с констативен нотариален акт се признава едно посолство за собственик на храм, без да са взети предвид каноничните и уставни положения на Българската православна църква, в смисъла на това, че храм “Св. Николай” не е просто недвижим имот, а молитвен дом в каноничния диоцез на БПЦ? Защо БПЦ не е била уведомена за тези стъпки?”

През уикенда русенският митрополит Наум призова българския патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът “Свети Николай Мирликийски” в София, известен още като Руската църква, да бъде отворен и да се възстановят и богослуженията в него. В становище, публикувано в профила му във Фейсбук, Наум привежда данни от историята на храма, доказващи, че е собственост на Българската православна църква, и определя като недопустимо заключването му “от странични лица” след експулсирането на трима свещеници – един руснак и двама беларуси, уличени в шпионаж.

Според изложените от него факти съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква (2).

Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

През 1977 г. в храма са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава, е позлатен и интериорът на църквата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст