ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия ще намали наполовина разходите за бежанци през 2024 г.

бегълци украински бежанци украйна

През 2024 г. Германия възнамерява да намали наполовина помощта, отпускана на федералните провинции за покриване на разходите за приемане и интегриране на бежанци. Решението идва като част от затягане на бюджета на фона на нарастващата инфлация “след години на щедро харчене”, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Според тях, Берлин е информирал федералните провинции, че през следващата година ще отдели максимум 1.7 млрд. евро за бежанците. Това е повече от половината от изразходваното за тези цели през 2023 г. (3.75 млрд. евро). Това е било обсъдено на заседание на германското правителство и държавни органи на 25 септември, уточнява неназован представител на германското министерство на финансите.

„По същество федералните щати са отговорни за настаняването и грижата за бежанците“, добавя говорителят на агенцията. Пояснява се, че правителството на Германия също няма да отделя пари за грижата и интеграцията на украинските бежанци, допълват събеседниците на агенцията. Не е известно колко са похарчени за тези цели тази година.

Reuters пише, че повече от 1 милион души са поискали убежище в Германия от началото на войната в Украйна. В резултат, тяхната подкрепа „нанесе щети на градовете и общините в страната“, отбелязват източниците, а 16-те федерални провинции на Германия поискаха допълнителни федерални средства за покриване на разходите за бежанците през 2024 година.

Вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек коментира, че много общини вече не са в състояние да предоставят подслон на мигранти. През май Германия обмисляше въвеждането на граничен контрол по границите си, за да предотврати нова миграционна криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст