ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Далеч сме от изпълнението на инфлационния критерий, според Георги Вулджев

пари

“Датата 1 януари 2025 г. за влизане в еврозоната е напълно пожелателна. Правителството казва кога би искало да се присъедини, но това не е никаква гаранция, че тогава ще се случи”. Това коментира пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев.

Според него, все още сме много далеч от изпълнението на инфлационния критерий. Инфлацията по последни данни в България за август е 7.7 процента. Така че трябва да свалим още поне около 3 процентни пункта. “Скептичен съм, че това ще се случи”, отбелязва Вулджев. 

Инфлацията трябва да е паднала до допустимите норми още в началото на следващата година. 

Вулджев очаква спорове около обсъждането на бюджета за 2024 година. А някакъв политически конфликт може да доведе до необходимостта да се съкращават разходи от други пера, за да може да се закърпи бюджетът. 

От ЕКИП са изготвили исторически и икономически анализ за развитието на еврозоната от създаването й. Според икономиста, документът показва, че еврозоната страда от редица структурни проблеми. “Тя не представлява оптимална валутна зона, което води до редица икономически дисбаланси между страните-членки. Този валутен съюз има нужда от сериозни структурни реформи, за да стане функционален. Докато те не бъдат изчистени, за България е по-скоро риск да се присъединява”, категоричен е Вулджев. 

Според икономиста, след присъединяването към еврозоната е много вероятно в цените на определени стоки и услуги (хранителни стоки и ежедневни услуги) да има известно забързване на инфлацията. И много държави са показали, че има такъв ефект. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст