ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС: Платформата Екс на Илон Мъск е най-голям източник на руска дезинформация

вера йоурова юрова

Това е оръжие за много милиони евро за масова манипулация, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова

Европейският съюз (ЕС) определи платформата Екс (X) на Илон Мъск за най-голям източник на дезинформация и призова платформите от Силициевата долина да засилят бдителността си в борбата с руската “война на идеи”, предаде Блумбърг.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че платформите трябва да предприемат мерки преди националните и европейските избори през следващата година.

“Това е оръжие за много милиони евро за масова манипулация, насочено както навътре срещу руснаците, така и срещу европейците и останалия свят”, каза Йоурова пред репортери днес. “Много големите платформи трябва да се справят с този риск, особено след като трябва да очакваме, че Кремъл и други ще бъдат активни преди нашите европейски избори.”

ЕС публикува доклади за това как всяка от големите технологични компании, включително Facebook на Meta Platforms, Google на Alphabet и TikTok на ByteDance, се справят в битката срещу дезинформацията.

Повечето от големите платформи се съгласиха да работят с ЕС по доброволен кодекс на поведение, имащ за цел да зададе в индустрията стандарти за проверка на факти и други мерки. Блокът изпълни и пилотен проект за оценнка на степента на проблема.

“X, бившият Туитър, който вече не се съобразява с кодекса, е платформата с най-голямо съотношение на грешни или дезинформационни публикации”, каза Йоурова.

Пилотният проект също така показа, че участниците в дезинформацията имат значително повече последователи и като цяло са се присъединили към платформата по-скоро от потребителите, които не използват дезинформация, добави тя

Тя отбеляза няколко стъпки, предприети от платформите с цел противодействие на руското влияние.

Google съобщи на ЕС, че е спряб повече от 400 канала, участващи в руски операции за влияние през първите четири месеца на 2023 г. Междувременно Meta каза, че е разширила партньорствата за проверка на факти на 22 езика в ЕС.

Новият закон на ЕС, регулиращ съдържанието в платформите, наречен Закон за цифровите услуги, влезе в сила през август.

“Тъй като Туитър е определен като много голяма онлайн платформа, разбира се, има задължения, определени от закона”, каза. “И така, моето послание към Туитър е, че трябва да спазвате закона и че ние наблюдаваме какво правите.”

Вера Йоурова каза също, че потокът от руска дезинформация е особено мощен в Словакия, която провежда избори в събота.

“Словакия беше избрана като страната, където има плодородна почва за успех на руските прокремълски, провоенни наративи”, каза тя и добави, че Facebook и Google са предприели някои стъпки, за да увеличат усилията си за борба с фалшивата информация след натиск от ЕС. “Изборите тази седмица ще бъдат тест, защото подходът към руската война в Украйна е разделителна линия”, подчерта Йоурова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст