ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Затоплянето заплашва да удари реколтата в Австралия с $1.2 млрд. годишно

С 4% ще падне добивът от житата в Астралия, ако не бъдат предприети мерки за намаляване на въздействието от климатичните промени. Макар и процентите да не изглеждат особено големи, те ще са постоянни – до 2063-а година. Освен това те се равняват на минус 1.8 милиарда австралийски долара или 1.2 милиарда американски долара годишно за хазната.

За това предупреди австралийският финансов министър – Джим Чалмърс, цитиран от „Ройтерс“.
Глобалното затопляне причинява много рязък скок в температурите в Австралия, която е един от най-големите износители на селскостопанска продукция в света.
След поройните валежи през 2022 година, рекордните температури и засушаванията през 2023 г. прогнозираната реколта от пшеница спадна рязко.
„Данните от последния анализ на Министерството на финансите показва, че бедствията и затоплящият се климат имат сериозни последици за цялата икономика“, сподели Чалмърс на конференция в Куинсланд, посветена на проблемите със засушаванията.
Чалмърс допълни, че бедствията – горските пожари през 2019 година и наводненията през 2022 година са стрували на икономиката около 1.5 милиарда австралийски долара всяко. Ето защо правителството е инвестирало в декарбонизация и в програми, подпомагащи справянето със засушаванията.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст