ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изправят пред съда в Лондон петимата нашенци

китай китайски шпиони шпионаж

Петимата нашенци, пребиваващи във Великобритания, ще се явят днес в съда в Уестминстър в централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинения за шпионаж в полза на Русия. 

Орлин Русев (45 г.) от Грейт Ярмут, графство Норфолк, Бисер Джамбазов (41г.) и Катрин Иванова (31 г.), и двамата от западния лондонски квартал Хароу, Иван Стоянов (31 г.), от Грийнфорд, западен Лондон и 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, северозападен Лондон, се очаква да бъдат обвинени в престъпления, съгласно член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година: “участие в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на вражеска държава”. Става дума за периода август 2020 година и февруари тази година. 

Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха обвинени в притежаване на фалшиви документи за самоличност през февруари след претърсване на жилищата им, когато бяха арестувани. Смята се, че петимата представляват шпионска клетка, чийто ръководител е Орлин Русев. Завеждането на дела за шпионаж в британските съдилища е много рядко, като случаите на шпионаж от чуждестранни граждани често се решават директно чрез експулсиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст