ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МАЕ: Затоплянето може да се ограничи – с 4.5 трилиона годишно

Все още е възможно да се ограничи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий, ако има рекорден ръст в технологиите за чиста енергия, включително слънчеви панели и електрически превозни средства.

Това обявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщава „Ройтерс“.
Според разчетите на МАЕ от началото на следващото десетилетие светът ще трябва да инвестира близо 4.5 трилиона долара годишно в прехода към по-чиста енергия. За сравнение разходите, които се очаква да бъдат направени през 2023 г., са в размер на 1.8 трилиона долара.
Въпреки екстремните климатични условия тази година, политиците, в чиито държави скоро предстоят избори, а те искат да ги спечелят, отстъпиха от обещанията си за климата.
Поради тази причина изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол призова правителствата в отделните държави да отделят климата от геополитиката.
Температурите достигнаха рекордни нива тази година и средните глобални стойности са с около 1.1°C по-високи, в сравнение със средните – от прединдустриалната епоха.
Тези нови стойности са сериозно препятствие по пътя към целта, поставена с Парижкото споразумение на ООН от 2015 г. за поддържане на покачването на глобалната температура доста под 2°C, като се полагат усилия за ограничаването й до 1.5°C, за да се предотвратят най-сериозните последици, като суша, наводнения и увеличаване на горските пожари.
В последната актуализация на своята пътна карта „Net Zero“, в която са заложени сценарии за достигане на нетни нулеви емисии до средата на века, от МАЕ са записали, че увеличаването на капацитета на акумулиращите мощности за слънчева енергия и продажбата на електрически превозни средства от 2021 година насам, са в съответствие с поставените цели.
До 2030 година обаче от МАЕ настояват, че е задължително утрояване на глобалния възобновяем капацитет, удвояване на енергийно ефективната инфраструктура, увеличаване на продажбите на термопомпи и още по-сериозен ръст при използването на електромобили.
От агенцията също така призоваха за 75% намаляване на емисиите на метан в енергийния сектор до 2030 година, което ще струва около 75 милиарда долара. Тази сума представлява само 2% от нетния доход, получен от петролната и газовата индустрия през 2022 г., уточняват от Международната агенция по енергетика.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст