ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ-СДС – недоволни от изказването на Асен Василев за 20% ДДС за ресторантьорите

Изказването, което финансовият министър Асен Василев е направил – че ще предложи възстановяване на 20% ДДС за ресторантьорите и за хотелиерския бизнес, не е било съгласувано нито с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, нито с нейния лидер Бойко Борисов.

Това е предложение, което ние няма как да подкрепим, защото сме поели ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем.

Това обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова в кулоарите на парламента. Тя допълни, че такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, които са взети без съгласуване с ГЕРБ-СДС, са недопустими. Първо трябва да се преразгледат исканията на бранша и чак тогава да се вземат решения.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов също потвърди, че е недопустимо между министъра на финансите и партньорите му да няма диалог във връзка с предлаганите мерки.

Министър Василев беше подкрепен при приемането на бюджета с предложените от него мерки, така че всякакъв друг тип идеи и резки движения, свързани с повишаването на данъчни ставки, които не са обсъдени с ГЕРБ-СДС, няма как да бъдат приети, посочи Александър Иванов и даде думата на колегата си – депутатът Любен Дилов-син, който да обясни как връщането на 20% ДДС ще се отрази на ресторантьорския бизнес.

Любен Дилов-син обясни, че летният сезон не е бил особено силен. От друга страна хотелиерският и ресторантьорският бизнес демонстрирали желание за диалог, нещо, което не било отчетено. Браншът предложил идея за патентен данък, който да е инструмент за диференциация между различните видове заведения, като например един данък за сезонно ресторантче, а друг – за заведение в центъра на голям град.

“От диалог правителството само ще спечели. Надявам се, че министърът на финансите не мисли сериозно предложеното, иначе ще изпита сериозна съпротива”, продължи Любен Дилов-син.

Той посочи, че гилдията имала идеи да се предложат възможноси в бранша да работят и по-млади хора, но че най-интересното предложение е за патентния данък, но то било отхвърлено, защото на работещите в НАП не им се правели сметки.

“Най-важното нещо, което политиците трябва да разберат, е, че чиновниците са за услуга на гражданите, а не трябва да бъде обратното. Много често парламентът приема закони в услуга на администрацията. Един пример е изборното законодателство – вайкаме се колко ще е трудно на изборните комисии – ами да не стават нейни членове тогава”, изрази възмущението си депутатът от ГЕРБ-СДС и след това отново се върна към подкрепата за Асен Василев.

Дилов-син припомни, че народните представители от ГЕРБ-СДС го подкрепили заради намерението му да запази 3% дефицит при определени условия, така че, ако ще прави някакви промени, то ще трябва да си осигури голяма подкрепа.

Засега от ГЕРБ-СДС първо ще изчакат реакцията на Асен Василев и ще очакват дебати в парламента, преди внасянето на новия бюджет за 2024 г. в края на октомври. По думите на Любен Дилов-син в останалите страни членки на ЕС продължават да поддържат нисък ДДС в ресторантьорския бизнес, като част от инфлационните мерки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст