ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Потенциала за добив на енергия от вятър ще обсъди кръгла маса в София

вятърна централа

Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса “Разгръщане на потенциала за вятърна енергия на сушата в България” в София.  

Във форума се очаква да се участват експерти, представители на бизнес асоциации в сектора и на държавни институции. Ще бъде представен анализ на бъдещия потенциал за развитие на вятърна енергия в България, разработен от Центъра съвместно с Австрийския технологичен институт във Виена.

Преди дни от Центъра за изследване на демокрацията публикуваха анализ, в който се разглеждат перспективите за декарбонизация в електроенергийния сектор у нас. Анализът показва, че българската икономика е способна да постигне климатична неутралност до 2050 г. без значително увеличение на цените на електроенергията и без строителството на нови ядрени мощности или централи, използващи природен газ. Но в сравнение с другите страни в Централна и Източна Европа, България не се възползва  от възможностите за декарбонизация на енергийния сектор чрез амбициозните политически и финансови инструменти на Европейския съюз за достигане до въглеродна неутралност към 2050 година. Вещо повече, българското правителство беше сред последните в ЕС, които приеха своя Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), който ангажира милиарди евро финансиране от ЕС за подкрепа на поетите от правителството ангажименти за реформи и декарбонизация на енергийния сектор.

Според Мартин Владимиров, директор на програма “Енергетика и климат” в Центъра за изследване на демокрацията, основните нови мощности, които ще бъдат присъединени в енергийната система през следващите десет години ще бъдат от вятър и слънце. Заедно с това, той отбелязва, че потенциалът на страната ни за развитие на вятърната индустрия е огромен и все още неоползотворен. 

Но пред сектора стоят редица предизвикателства и пречки, за да могат да се осъществят инвестициите. 

Все още регионите с най-силни ветрове, където скоростта на вятъра позволява икономически обосновано да се използва този ресурс, не са използвани. Една от причините е, че тези територии попадат често в трудно достъпни терени, част са от Натура 2000 и има екологични пречки пред осъществяването на проекти. За да решим проблема с липсата на достатъчно електроенергия след края на слънцегреенето, когато фотоволтаичните централи няма да могат да осигуряват достатъчно мощност, е необходимо да имаме алтернативи, а 

Според Владимиров, вятърът осигурява алтернатива за производство на електроенергия и през нощта след като фотоволтаичните централи спрат да работят. Той посочва, че има почти константно производство на ток от вятърни централи, дори вечерно време. Това ще ни позволи да зависим все по-малко от базови централи, от въглища, природен газ, ядрени централи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст