ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С 3606 вида бюлетини ще се гласува на изборите, заявиха от ЦИК

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Росица Матева

Прогнозната стойност на общата обществената поръчка е 9,18 млн. лева. Около 700 000 лева ще струва доставката на хартията за машините, а останалите – за изработка и доставка на хартиените бюлетини

На местните избори на 29 октомври ще се гласува с 3606 вида бюлетини. Това заяви на брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. 265 от тях ще са за общински съветници, още толкова ще има и за кметове на общини. 35 ще бъде броят на тези за кмет на район, а 3041 ще са за кметове на кметства.

Общо ще бъдат напечатани 21 милиона хартиени бюлетини. Прогнозната стойност на общата обществената поръчка е 9,18 млн. лева. Около 700 000 лева ще струва доставката на хартията за машините, а останалите – за изработка и доставка на хартиените бюлетини. Около 40 ст. ще струва една бюлетина, а една ролка за машина – по-малко от 14 лева без ДДС.

Матева припомни още, че днес (26 септември) е крайният срок партиите, коалициите и инициативните комитети да поискат заличаване на регистрации за изборите. В 17:00 часа също така изтича срокът за регистриране на кандидати за кметове и листи за общински съветници, след което предстои проверка за това дали всички кандидати отговарят на условията.

Утре ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите и коалициите, регистрирали се в ЦИК.

Матева също така подчерта, че в петък започва предизборната кампания за местния вот на 29 октомври. “Призоваваме всички да провеждат толерантна кампания спрямо Изборния кодекс и да представят своите визии по начин, по който няма да доведе да бъдат санкционирани“, апелира в заключение тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст