ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП напусна закритото заседание на парламента, не подкрепят допълнителната помощ за Украйна

БСП напусна пленарната зала по време на закритото заседание на парламента за допълнителната военна помощ за Украйна. Това съобщи на брифинг в Народното събрание Атанас Замфиров от левицата в присъствието на парламентарната група.

“Беше казано, че комплексите C-300 няма да бъдат давани, а сега изведнъж в условията на извънредност, непреизвикана от нищо, чрез извънредно заседание на комисията и днес извънредна първа точка в работата на Народото събрание се прави опит да се прокара едно решение, което на практика представлява празен чек, който позволява да бъде дарено цялото въоръжение за зенитно ракетните комплекси под формата дефектни ракети”, обясни депутатът от БСП.

Нинова от своя страна заяви, че партията не е удовлетворена от информацията, която е получила, но отговорността за това според нея не е на военното ръководство. Тя подчерта, че те не знаят колко и какво ще се дава, а от тях само се изисквала справка с какво разполага страната ни. “От там нататък решението е на правителството и политическото ръководство”, добави още лидерът на левицата.

Зафиров също потвърди, че висшите военни нямат никаква представа какво става по отношение на даренията за Украйна и разкри, че и те имат притеснения, към които БСП са съпричастни предвид изнесените факти.

Корнелия Нинова уточни, че от всички дарения до сега, които са направени, България не е получила и лев плащане от Европейския фонд. Тя категорично заяви, че всичко това, което се представя пред обществото са внушения, че даваме нещо, срещу което получаваме европейски помощи и компенсации.

Лидерът на БСП отбеляза също така, че вносителите на проекторешението Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил Петков не са били на заседанието за да обяснят какво всъщност се прави. Според нея предложеният от тях текст дава “празен чек на правителството при закрити врати да решава колко и какво да даде”.

На брифинга стана ясно, че БСП има алтернативна идея – към решението за дарение да има секретен анекс, в който да се запишат бройките, които се дават. В залата е дадена и информация колко от ракетите са дефектни и колко ще бъдат дадени на Украйна – повече от 5%, което е противно на иформацията, която сутринта адмирал Емил Ефтимов обяви в ефира на БНТ. Там той посочи, че страната ни ще даде между 3 и 5% от цялото налично количество.

Стойностите са различни. Самото военно ръководство не знае реалната бройка, която ще бъде дадена. Ако не бяхме поискали закритото заседание, проектът бе входиран без конкретна бройка“, посочиха още от БСП и прогнозираха, че по този начин под графата повредени и дефектни ракети на практика е можело да бъде дарено цялото количество налични ракети.

“Напуснахме залата. Това е грандиозен скандал и предателство. Това е гавра с парламентаризма, истината и националната сигурност”, подчерта ядосано Нинова, а Замфиров добави, че случващото се е част от процеса, започнал с встъпването в длъжност на министър Тодор Тагарев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст