ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕБВР: Руската търговия в юани е предизвикателство за долара

Нарастващата употреба на юни в търговските сделки на Русия след началото на войната в Украйна и западните санкции срещу Кремъл може да доведе до подкопаване на глобалната хегемония на щатския долар, предупреждава Европейската банка за възстановяване и развитие. “Всички виждат, че този ръст на китайската валута е за сметка на използването на американската”, посочва в интервю главният икономист на ЕБВР – Беата Яворчик. Тя допълва, че санкциите “дават повод на държавите да започнат да диверсифицират паричните единици за разплащания и в дългосрочен план това може да подбие доминиращата позиция на зелените пари”.

Търговският обмен между Русия и Китай се разрасна след като въведените от Съединените щати и западните им партньори санкции срещу Москва прекроиха търговките маршрути и насочиха повече руски доставки към Азия. Руското правителство започна също да осчетоводява далеч по-голям дял от търговския си обмен в юани за сметка на щатския долар и еврото. Китайската валута е имала 34% дял от руския внос през юли и 25% от износа, показват последните официални данни на “Банк России”.

Освен подема на търговската активност между двете държави, юанът все по-често се използва и от трети страни, които имат суапови линии с Народната банка на Китай и които не са се присъединили към санкциите срещу Русия, показва публикувана на 27 септември научна разработка, чийто съавтор е Яворчик. Тя е проучила данните за равнището на трансакциите на руския внос между януари 2016-а и декември 2022-а. Заключението на Яворчик е, че “голяма част от тези суапови линии предхождат войната” и “военните действия просто са дали тласък на използването на юана като валута за разплащания”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст