ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия започна подготовка за приемането на нови страни в ЕС

ЕК отпуска 85 милиона евро на България и Румъния за управление на границите

Европейската комисия (ЕК) започна подготовка преди приемането на нови страни в Европейския съюз, отбеляза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Според нея, Европейската комисия вече е започнала да подготвя необходимите реформи, за да реши как ще работят институциите, бюджетът и гаранциите за сигурност на Европа след разширяването на Европейския съюз.

„Новото разширяване на ЕС е не само предизвикателство към историята, то е геополитическа необходимост. Трябва да изложим визия за нашето успешно разширяване, поради което Европейската комисия започна преглед преди приемането на редица политики на Евросъюза, за да реши как ще работят нашите институции, нашия бюджет, нашите гаранции за сигурност“, посочва фон дер Лайен на пресконференция с латвийския министър-председател Евика Силиней. Излъчването й се проведе на страницата на шефа на Европейската комисия в социалната мрежа X.

Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина станаха кандидати за присъединяване към Европейския съюз през 2022 година.

Грузия не успя да получи статут на кандидат миналата година. Премиерът Иракли Гарибашвили коментира, че ако не бъде предоставен такъв до края на 2023 г., това би било стратегическа грешка.

Турция (от 1999 г., замразени преговори), Черна гора (от 2010 г.), Сърбия (от 2012 г.), Албания (от 2014 г.), Северна Македония (от 2005 г.) имат статут на кандидат-членове.

Урсула фон дер Лайен коментира, че Европейският съюз трябва да приеме Украйна и Молдова, за да „попречи да попаднат под влиянието на страни, които не споделят ценностите на блока“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст