ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова попита Борисов вярно ли е, че ще се откаже и от подкрепата си за съдебната реформа

Лидерът на БСП заяви, че имат кулоарна информация, че Борисов ще оттегли подкрепата си за още две предложения за промени в Конституцията

Днес чухме, че г-н Борисов се отказва от смяната на 3 март, но имаме информация и бих попитала – вярно ли е, че от ГЕРБ ще се откажат и от предложението за двойно гражданство? Вярно ли е, че съдебната реформа няма да остане в този вид, в който се е подписал г-н Борисов под нея?” С тези въпроси лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от куалоарите на парламента към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според нея, ако това се случи и бившият премиер даде заден и с останалите предложения за промени в Конституцията, то значи всичко е било “прах в очите”.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ заяви, че партията няма да подкрепи смяната на националния празник на България. “И 3 март и 24 май, Съединението – изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика“, подчерта той.

“Правната реформа в Конституцията е предложена от ПП-ДБ, но ако Борисов и ГЕРБ не я подкрепят, всичко отива в канала. Загубихме време, загубихме дискусия и вие, и ние за нещо, което няма да се случи”, подчерта тя.

Нинова отправи призив и към държавния глава Румен Радев. Според нея е крайно време президентът да предложи свой проект за Конституцията. “Ако ще има смислен дебат нека и президентът да даде своя проект и да седнем да разговаряме сериозно”, добави лидерът на левицата и подчерта, че Радев твърди от 2020 г., че е готов с такъв проект, през 2022 г. е казал, че ще го представи, но това така и не се е случило.

Нинова за пореден път заяви, че от БСП няма да подкрепят предложенията за промени в Конституцията, предложени от управляващото мнозинство.

Попитана дали, ако има промяна по отношение на реформата в съдебната власт и наистина националният празник не бъде променен, левицата ще подкрепи ли предложенията на (не) коалицията, Нинова заяви: “Ние ще гласуваме това, което е внесено сега и както е внесено сега. То няма да получи един глас от БСП. Това означава, че няма да съберт 180 гласа за бързата писта. Какво ще правят между първо и второ четене не е ясно. Ние имаме само кулоарна информация, че Борисов няма да подкрепи и другите две предложения за промени в Конституцията“, подчерта тя.

Нинова е на мнение, че може би оправданието за съществуването на “сглобката” е предложението за промяната във върховния закон. “Доста време се говори, че промяната в Конституцията е това, заради което са заедно, а е очевидно, че това няма да стане във вида, в който я внесоха. Другото, което днес Борисов заяви е, че Конституцията и законите по ПВУ са най-важните неща за “сглобката”, заяви лидерът на БСП и добави, че в последните две седмици обаче в програмата на Народното събрание няма закони за ПВУ, което според нея е политическо лицемерие.

“Най-важни са ни законите по ПВУ, а в програмата няма нито един такъв. По цял ден се разправят и продължават да делят постове, власт и кой, къде, но няма един закон по ПВУ за две седмици. От другата седмица излизат отпуск. Какво е това освен лицемерни декларации, зад които не седи нищо съществено”, коментира още тя.

Относно споровете за 20% ДДС за ресторантьорите, Нинова коментира, че БСП подкрепят идеята да остане така, както е сега – тоест по-ниското ДДС. Идеята за получаването на бонуси за подаването на сигнали за укрити данъци, акцизи, осигуровки и други задължения към бюджета, лидерът на левицата определи като “отвратително” и неправилно. “Това е стимулиране на доносничество и е неправилен механизъм, по който ще се случва“, добави тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст