ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата се зарови в каноните заради Руската църква

Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква, стана ясно по време на брифинг на Софийската градска прокуратура. В прокуратурата е постъпил сигнал от народни представители и от движение “БОЕЦ” за собствеността на православния храм. Според обвинението този въпрос има два аспекта – единият е правото на собственост като гражданско право, а другият е свързан с каноните на църквата или каноническото право.

Предстои прокуратурата да се запознае с документите, които са дали право на собственост и издаден акт от нотариус. Ще се поискат и документи за каноните на БПЦ по отношение на служенето в тази църква и спирането на достъпа на вярващи.

“Преписката е разпределена на случаен принцип на прокурор в СГП, който е възложил проверка на ДАНС. В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от БПЦ”, обясни зам.-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

От прокуратурата съобщиха, че не могат да се произнесат кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кога трябва да отвори той. Ако се установи престъпление, извършено от лице с дипломатически статут, не може да се предприеме наказателно преследване, съобщиха от държавното обвинение. Ведомството ще поиска доклада на ДАНС, довел до експулсирането на руските свещеници.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст