ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Япония може да се прости с мястото си на втори по големина акционер на МВФ

мвф гърция

Япония може да изпадне от позицията си на втория по големина акционер на Международния валутен фонд – място, което заема от почти три десетилетия, когато глобалният кредитор приключи с реформата на квотите до края на тази година, посочват официални представители и документи, цитирани от “Киодо нюз”. По сметки на експерти на “Киодо”, ако се запази сегашната формула, японците ще отидат на трето място от гледна точка на броя на акциите с право на глас заради обезценяването на йената към щатския долар и към други основни валути и слабия икономически растеж, след Съединените щати и Китай. Според официални представители на МВФ пък, Страната на изгряващото слънце може да изпадне на четвърто място, след Германия. Ако обаче ръководството на МВФ приеме формула за изчисляване на квотите съобразно търговската активност на членовете си, то Япония не само че ще изпадне от челната тройка, но дори ще отиде на пето място след Съединените щати, Китай, Германия и Великобритания.

Интернационалният кредитор обикновено преразглежда квотите на членуващите 190 държави поне на всеки пет години. Този път планът е да се увеличи финансирането на организацията, за да се подпомогнат развиващите се и най-бедните стопанства, изпитващи остър недостиг на пари след края на пандемията от КОВИД-19 и по други причини. Последното вдигане на капитала беше решено през 2010-а. Пожелали анонимност източници твърдят, че Токио е подкрепило идеята за увеличаване на капиталовите ресурси при закрити врата, но настоява МВФ да запази сегашните коефициенти на квотите.

В момента Съединените щати имат 17.4% дял от акциите с право на глас, следвани от Япония с 6.5% и Китай с 6.4 процента. Според документите, получени от “Киодо нюз”, ако сегашната формула се запази, след увеличението на капитала коефициентът на Америка ще се понижи на 14.8%, а китайският ще скочи до 14.4 процента.

Бордът на МВФ обсъжда от няколко години необходимостта от промяна на формулата за изчисляване на квотите на членовете за получаване на финансова подкрепа. Те, от своя страна, определят броя на акциите с право на глас, които съответната страна има в кредитора. В момента мажоритарният дял се държи от развитите икономики.

Япония е поискала от всяка страна членка на МВФ да повиши капитала си по такъв начин, че да не засегне сегашната класация, твърдят официални представители на кредитора. Съединените щати, от своя страна, които не искат да допуснат Пекин да получи по-голямо влияние във Фонда, също настояват увеличение на капитала без промяна на сегашните коефициенти на акционерно присъствие.

Представителите на Китай и на други бързо развиващи се държави искат от години ревизия на квотната формула, която в момента зависи на първо място от размера на БВП, както и от ред други критерии, сред които са степента на отвореностна пазара и размера на резервите.

Предишното увеличение на капитала изчакваше с години одобрението на Конгреса на САЩ и накрая бе осъществено през 2016-а. Бордът на МВФ приема предложения за нов метод за пресмятане на квотите до средата на декември. Решаващият период, според експерти, ще е октомври когато се очаква да бъде прието споразумение по въпроса по време на годишната сесия на Фонда в Маракеш.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст