ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Възходът на петрола получи нов тласък от постните щатски резерви

петрол

Суровият петрол напредва към 100 щ. долара за барел. Основната причина – запасите от суровината в хранилищата на ключовия американски център са паднали до критично ниски равнища, което е поредното доказателство за разширяващия се глобален дефицит. Фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI за доставка през ноември докоснаха 95.03 щ. долара за барел – най-високата цена от август 2022-а, след 3.6% скок на 27 септември – най-голямата печалба от началото на май. В ранното утро на 28 септември те се разменяха срещу 94.48 долара за барел.

Складовите запаси в Къшинг, щата Оклахома – пунктът за доставки на щатския базов сорт – са паднали малко под 22 млн. барела – най-ниската наличност от юли 2022-а и в близост до оперативния минимум. Резервоарите в хранилището работят с 25% от капацитета си. Големите опасения на анализаторите от бранша са, че на пазарите са били изпратени огромни количества резерви и на практика Къшинг е пресъхнал.

Публикуваните на 27 септември официални данни за общия обем на щатските петролни запаси показват, че те са намалели повече от очакванията, което свидетелства колко бързо пазарът се свива заради орязването на доставките от Саудитска Арабия и Русия. Сорт WTI е добавил близо една трета към пазарната си оценка от края на юни и е напът да постигне най-високия си тримесечен ръст от началото на 2022-а. Което ще напомпа отново инфлацията и ще докара маса гавоболия на централните банки.

В началото на месеца ОПЕК прогнозира дефицит на черно злато от 3 млн. барела на ден през четвъртото тримесечие. Предвид стабилното търсене на Съединените щати и Китай, мнозина пазарни играчи смятат за неизбежна котировката 100 щ. долара за барел въпреки продължаващото поскъпване на щатския долар и тревогине от високите лихвени проценти.

Петролът сорт “Брент” за доставка през ноември се изкачи до 97.38 щ. долара за барел. Падежът а тези контракти е на 30 септември, а по-активно търгуваните декемврийски фючърси се повишиха до 94.95 долара за барел.

Търговци посочват, че е въпрос на време “Брент” да надхвърли 100 щ. долара за барел. Все пак, те смятат, че това ниво ще устои за кратко заради очаквания силен натиск върху групата ОПЕК+ да прекратят орязването на доставките.

Физическият недостиг на черно злато се доказва от кривата на петролните фючърси. Цената на WTI с най-близка доставка надхвърли с 2.57 щ. долара следващия срок (структура backwardation) срещу едва 61 цента в средата на миналата седмица. Опциите също сочат опасения от по-големи ценови колебания.

Складовите запаси в Къшинг намаляват седма поредна седмица и много търговци редполагат, че те вече са достигнали най-ниските равнища, които позволяват на резервоарите да работят нормално. Доставките от хранилището стават все по-скъпи и американското гориво вече излиза прекалено солено на задграничните купувачи. Въпреки високите цени обаче търсенето не показва признаци за охлаждане. Глобалното потребление на транспортни горива е скочило през миналата седмица, най-вече заради увеличената “мобилност” на китайците и ръста на международните полети преди празничната китайска Златна седмица, отбелязват експерти на “Джей Пи Моргън Чейз”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст