ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Лукойл” ще преработва изцяло петрол с неруски произход от 1 октомври 2024 година

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията за руски газ, „Лукойл Нефтохим Бургас” трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Това бе решено с приетите от парламента на второ четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Вносители на законопроекта са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков, Христо Иванов от ПП-ДБ и Делян Пеевски от ДПС.

Предвижда се рафинерията поетапно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31 декември 2023 година има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31 март 2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30 юни 2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход; до 30 септември 2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години.

Създава се възможност за започване на процедура за назначаване на особен търговски управител. Предвижда се особеният търговски управител да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката и индустрията, след становище на Съвета по сигурността към Министерския съвет, не по-късно от две седмици от предложението. Предвидено е особеният търговски управител се назначава за срок от шест месеца.

Според Цончо Ганев от „Възраждане“ предложението е “цинично и вредно” за България икономически. По думите му “евтиният газ ще бъде обложен с още 30 процента, за да може някои евроатлантици да се докажат като такива”.

Председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов посочи, че няма изискване от Европейския съюз за отпадане на дерогацията и припомни, че именно финансовият министър Асен Василев я е извоювал. Депутатът добави, че единствената логика по думите му е “или слагаческа, или за да могат кръгове от фирми да изкарат едни пари”.

Според БСП руският газ ще влиза у нас с “наказателни цени”, които по думите му не са наказание за Русия, а за “български фирми и български граждани”.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отвърна на противниците на предложението, че защитата на руските интереси не кореспондира с българските интереси и изтъкна, че за миналата година “Лукойл” е получил 140 млн. лева компенсации.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст