ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Развитието на изкуствения интелект е тясно свързано с облачни технологии

софтуер интернет компютри

Сегментът на cloud – услугите се развива изключително успешно през 2023 г.

Макар през тази година вниманието на технологичната общност да е насочено преди всичко към изкуствения интелект, всъщност водещата технология, която обезпечава тази промяна, си остават облачните услуги.

Според Георги Цеков, изпълнителен директор на българския център за данни „Датикум“, който е част от „Сирма Груп Холдинг“, изкуственият интелект и машинното обучение се използват широко в облачните изчисления. „Обработката на данни и Business Intelligence изискват голяма изчислителна мощност и капацитет за съхранение. От една страна, доста компании имат възможности за изграждане на собствена инфраструктура за изкуствен интелект, но от гледна точка на управление на разходите, използването на IaaS/PaaS/SaaS е по-рентабилно дългосрочно“, посочва Георги Цеков.

„Датикум“ отчита изключително успешно първо полугодие на 2023 г. и продължава да покачва нивото на приходите си над нивата от преди обявяване на пандемията. Компанията отчита над 27% ръст на нетната печалба към края на първото полугодие на тази година. Тя е спечелила и няколко значими нови клиента за този период –  спедиторска компания в Румъния, верига за хранителни стоки в Североизточна България и технологичен стартъп.

„Търсенето на облачните услуги надминава очакванията ни и така успяваме да компенсираме спада в търсенето на услугите по колокация и наем на хардуер. Ключово за развитието ни се оказа това, че въпреки кризата „Датикум“ продължи да инвестира в надграждане и подобряване на облачната инфраструктура и в дейта центъра като цяло, с цел да предоставя още по-качествени услуги на клиентите си“,  добавя Георги Цеков.

Българският център за данни вече се е наложил на международния пазар с множество големи клиенти от различни страни. Неговите резултати идват на фона на изключително успешна година за сегмента на облачните услуги като цяло. Данните от редица доклади и проучвания показват увереността на компаниите, че внедряването на най-добрите комбинации от облачни услуги и други иновативни технологии, води до повишаване ефективността на техните процеси и операции. Според проучвания на глобални анализаторски компании, разходите на крайните потребители за публични облачни услуги в световен мащаб се очаква да нараснат с над 20%, което е повече от предходните прогнози за ръст в сектора.

Една интересна и бързо развиваща се тенденция в този сегмент е навлизането на облачни услуги без програмиране или с малко програмиране (т.нар. low code / no code). Този тип платформи вече са зрели продукти.

Индустриалните облачни платформи са друга динамична тенденция в този сектор. Става въпрос за специфични за дадена индустрия платформи, които в общия случай се базират на публични облачни услуги и създават по-гъвкави начини за управление на данните.

Бързо развитие отчита и сегментът „всичко като услуга“ (XaaS), при който организациите използват широк набор от услуги и приложения онлайн. Това води до гъвкаво мащабиране и до най-целесъобразното управление на разходите, прехвърляйки много от тях от капиталови инвестиции към оперативни разходи. По време на пандемията този подход помогна на предприятията да повишат оперативната си ефективност и да подобрят удовлетвореността на клиентите. XaaS е една от водещите тенденции в областта на изчислителните облаци, която се наблюдава през 2023 г. и очакванията са секторът да се доближи до утрояване на продажбите си до 2028 година.

„Датикум“ АД (Daticum), създадена през 2008 г., е утвърдено като иновативен cloud доставчик в България и региона. Предлага цялостни облачни решения – инфраструктура, услуги, интелигентна киберсигурност, технологична експертиза, хардуерна и софтуерна системна интеграция и ИТ поддръжка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст