ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руският петрол се търгува по-близо до 100 долара за барел отколкото до тавана на Г-7

петрол

Цената на руското черно злато продължава да расте, пренебрегвайки ставащия все по-излишен ценови таван от 60 долара за барел, въведен от Г-7 и партньорите им. Котировките на суровия петрол от западните пристанища на Русия се повишават успоредно с фючърсните цени на базовите сортове на суровината през последните дни, показват данни на “Аргус мидиа”. Руският базов сорт “Уралс” се е търгувал за 85.35 щ. долара за барел от балтийското пристанище Приморск и за 86 долара за барел от черноморското Новоросийск.

Официални представители на Г-7 от седмици показват, че нямат намерение да променят стойността на ценовия таван на руското черно злато от 60 долара за барел въпреки сериозното поскъпване на горивото след въвеждането му. Както е известно, мярката цели да ограничи приходите на Кремъл от износ на петрол и същевременно да не прекъснат доставките за международните пазари.

Лимитът на Запада засяга европейските застрахователи и собственици на танкери, които трябва да получат удостоверение, че превозват руския суров петрол, купен под 60 долара за барел, за да не бъдат санкционирани. Оказва се обаче, че по-голямата част от тях много рядко имат реална представа за стойността на товарите, така че продължават да предоставят услугите си въпреки сегашните ценови равнища.

Грубо две трети от руското черно злато и петролни деривати се транспортират от плавателни съдове, застраховани или собственост на държавите, прилагащи ценовия таван, твърди базираният в Хелзинки Център за проучвания на енергията и чистия въздух в анализ, публикуван на 26 септември. Експертите обясняват това с пропуските на правителствата да наложат задължителното прилагане на мярката и да наказват нарушителите. Което позволява на Москва да продължи да ползва услугите на Стария континент вместо да се мъчи със “сенчести танкери”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст