ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Спейс Екс” подписа договор с космическите сили на САЩ за осигуряване на комуникации

мъск

Компанията се е състезавала за договори с още 15 компании

Американската компания “Спейс Екс” (SpaceX), ръководена от предприемача Илон Мъск, подписа първия договор с космическите сили на САЩ за предоставяне на сателитна комуникация на военните чрез своята система Starshield. Това съобщи Bloomberg.

Според него, SpaceX се е състезавала за договори от космическите сили на САЩ с още 15 компании, включително Viasat. Споразумението между SpaceX и американските военни беше подписано на 1 септември, то е предназначено за една година, максималните разходи по договора са ограничени до 70 милиона долара.

През септември Мъск обяви, че SpaceX създава мрежата Starshield, която е идентична на Starlink, но отстъпва по мащаб и ще бъде под контрола на правителството на САЩ.

По-рано CNN, цитирайки биография на Мъск, написана от писателя и журналист Уолтър Айзъксен, съобщи, че бизнесменът е прекъснал достъпа на Украйна до услугата Starlink, за да попречи на тайна атака на Въоръжените сили на Украйна срещу руския флот в Крим. “Си Ен Ен” цитира твърденията на автора на книгата, че решението на предприемача е продиктувано от опасения, че Русия може да използва ядрени оръжия в отговор на атаката на Украйна срещу Крим. Мъск отрече твърденията на ТВ канала, като уточни, че системата в района не е била включена и отхвърли искането на Украйна да я активира поради опасения за възможна атака на украинските въоръжени сили срещу руския флот. Както отбелязва предприемачът, ако той се беше съгласил с искането на киевските власти, тогава SpaceX „щеше да стане ясен съучастник в голям военен акт и ескалация на конфликта“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст