ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Университетските болници – срещу новата схема за лекарствата за онкоболни

Болница

Университетските болници се обявиха срещу новата методика, по която от 1 октомври Здравната каса (НЗОК) ще заплаща лекарствата за болнично лечение на пациенти с онкологични заболявания. От асоциацията, представляваща 26 болници у нас, твърдят, че това ще доведе до свръхзадлъжнялост и фалити на лечебни заведения. 

Според действащите сега правила всяка болница провежда търг и сключва договор за дадено лекарство с доставчик на определена цена, която не може да е по-висока от максималната, заложена в Позитивния лекарствен списък.

На тази цена Здравната каса заплаща съответния медикамент на болницата. Новото правило предвижда на всички лечебни заведения да се плаща една и съща сума за едно и също лекарство, като тя е най-ниската, договорена за предходния месец.

Пред БНР председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Красимир Иванов посочи рисковете за болниците и пациентите.

“Представяте ли си какво смятане ще падне да изчислят коя е най-ниската цена в дадена болница. Ами, ако другата е платила повече, а касата ѝ плати по-малко, тя ще фалира болницата”, посочи той.

От Асоциацията настояват за законодателна промяна, с която да се върне досегашната методика, по която Здравната каса плаща на болниците закупените от тях лекарства за онкоболни.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст