ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 29 септември 2023 г.

Правителството обеща на напускащите миньори и енергетици по 36 заплати

Правителството е приело плана за справедлив преход и той ще бъде изпратен на Европейската комисия утре. Това обявиха на съвместен брифинг премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев след днешното извънредно заседание на Министерския съвет. На брифинга бе потвърдено анонсираното по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционирания по глобалния закон “Магнитски” депутат от ДПС Делян Пеевски, че всеки, който напусне въглищните централи или мините, ще получи 36 заплати.

Печеливш ли е „зарът” Хекимян?

Битката за кметския стол в София се очертава да бъде интересна, въпреки че до неотдавна повечето наблюдатели я смятаха за предрешена. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов наистина изненада с нестандартната кандидатура на журналиста Антон Хекимян. А реакциите в публичното пространство по традиция бяха истерични.

ЕК одобри изменение на картата на регионалните помощи за България

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че одобрява изменение на картата на регионалните помощи в България до 2027 г., като решението засяга областите Велико Търново, Русе, Силистра и Перник.

Василев отрече да се е съгласявал ДДС за ресторантьорите да остане 9 процента

Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20 процента ставка за ресторантьорите. Законите няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9 процента. Водят се разговори за изсветляване на бизнеса. Тези разговори са в няколко посоки, от бранша са предложили седем – осем идеи и финансовото министерство ги очаква в писмен вид. Това обяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от две години насам

Инфлацията в еврозоната е паднала до най-ниската си стойност за последните две години през септември, което предполага, че Европейската централна банка все пак е успяла да укроти инфлационния натиск с помощта на строгата диета от високи лихвени проценти, макар и с цената на забавянето на икономическия растеж. Потребителските цени на 20-е страни членки на блока на еврото са се повишили с 4.3% през този месец – най-скромно от октомври 2021-а, след 5.2% през август, показва публикуваната на 30 септември оценка на Евростат. Базовата им съставка (от която са изключени силно колебаещите се стойности на храните, енергията, алкохола и тютюна), която ЕЦБ следи изкъсо като по-добър показател за тренда, се е понижила до 4.5% от августовските 5.3% – най-сериозният спад от август 2020-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст