ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И парламентът отхвърли искането на БСП за отсрочка на териториалните планове

Парламент нов зала депутати

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на БСП за включване в дневния ред на проект на решение за отсрочка от един месец за изпращане на териториалните планове за справедлив енергиен преход. По-рано проектът, внесен от “Възраждане”, БСП и ИТН  беше отхвърлен от енергийната парламентарна комисия.

Социалистите направиха редица процедури, но документът не беше включен за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

“Ние и хората, които са на улицата, не сме съгласни с това. Ще настояваме докрай това да се разгледа като проект за решение в Пленарна зала. Кого се опитвате да лъжете – хората които са по улиците или депутатите? С кого се подигравате”, възмути се депутатът Христо Проданов. 

Мнозинството отхвърли включване и на още две допълнителни точки – промените в закона за администрацията и проект на решение за удължаване на срока за внасяне на законопроектите на държавния бюджет, на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. 

Отказ имаше и по искането на  “Има такъв народ” за включване на проекта на решение на опозицията за отсрочка от един месец за изпращане на териториалните планове за справедлив енергиен преход и изпълнение на решението на Народното събрание за ревизията им. Това доведе до напрежение в пленарната зала. 

Депутати от БСП, ИТН и “Възраждане” се събраха около трибуната в пленарната зала и блокираха работата по обсъждането на промените в закона за обществените поръчки.

Депутатът от ИТН Павела Митова отказа да се върне на мястото и влезе в спор със заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Малко след 19 ч. последва временно прекъсване на заседанието. Депутати от опозицията отказват да се върнат по местата си и продължават да са около трибуната в пленарната зала. 

Десети час продължава заседанието на НС.

Депутатите обсъждат окончателните промени в закона за обществените поръчки. Частните лечебни заведения ще прилагат закона, ако повече от 50% от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Здравната каса. Това окончателно записаха депутатите с приетите поправки в закона за обществените поръчки. 

С гласуваните на второ четене промени се създава постоянно действащ Експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с прилагането на закона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст