ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мицкоски: Налаганият от Европа български диктат за промени в конституцията изразява руските интереси

Мицкоски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обвърза промените с правата на “македонската общност” в България

Големите европейски държави и политиците в Северна Македония, които настояват за промени в конституцията на страната и за вписване на българите в нея са „жертва на руските интереси на Балканите”, заяви в интервю за ТВ 21 председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде БТА.

Позицията му беше заявена в отговор на въпрос защо продължава да твърди, че промените в конституцията, които са условие в преговорната рамка на страната с ЕС, са “български диктат”.

Според Мицкоски в миналото „македонската идентичност два пъти е била жертва на руските интереси на Балканите” – веднъж с подписването на Санстефанския мирен договор и втори път, „когато България се оттегля от договора от Блед по нареждане на Сталин”.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че дори не мисли по въпроса за промяна на позицията си и че опозиционната партия няма да подкрепи промените в конституцията, които трябва да бъдат гласувани в парламента на страната, за да бъде проведена втората междуправителствена конференция и Северна Македония за продължи процеса си на евроинтеграция чрез отваряне на преговорните глави. 

„Ще реформираме страната, а условията ни (за промените в конституцията) са известни и няма да помръдна нито на сантиметър от тях. Искаме да се почитат правата на македонската общност в България. Има 14 присъди за правата на македонската общност в България, кой е асимилиран? Нямам против българите тук (в Северна Македония), но се боря за моите братя от другата страна на границата”, заяви председателят на опозиционната партия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст