ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правителството обеща на напускащите миньори и енергетици по 36 заплати

Правителството е приело плана за справедлив преход и той ще бъде изпратен на Европейската комисия утре. Това обявиха на съвместен брифинг премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев след днешното извънредно заседание на Министерския съвет. На брифинга бе потвърдено анонсираното по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционирания по глобалния закон “Магнитски” депутат от ДПС Делян Пеевски, че всеки, който напусне въглищните централи или мините, ще получи 36 заплати.

Премиерът призова енергетиците и миньорите да спрат протестите. От бранша протестират срещу териториалните планове за справедлив преход, с които трябва да се заменят въглищата с екологични източници на енергия. “Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове – 3,5 милиарда. Второ, в документите, които изпращаме, е ясно казано, че централите ще работят до 2038 година. Трето, няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Постепенно, поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото няма да бъде възможно икономически те да функционират повече”, обясни Денков.

До края на годината ще бъде създадено предприятие, което ще работи за превръщането на териториите на мините в индустриални зони. Предприятието няма да изземва функции от мините, а ще ги допълва. “Очакваме там да се появят модерни компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка. Интересът е изключително голям”, каза още министър-председателят. Ще има социални пакети за хората при съществени сътресения в даден сектор или той трябва да се закрие, добави Денков. И отново призова енергетиците и миньорите да спрат с протестите и техни представители да дойдат на преговори. “Това е начинът да се търсят решения. Следващите два месеца ние ще преговаряме с ЕК – това време е достатъчно да уточним решенията, които са се очертали като точна рамка. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави – членки, това, което сме се уговорили и до края на декември всяка една държава от ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубят и последствията за регионите ще бъдат изключително тежки”, предупреди министър- председателят.

Финансовият министър Асен Василев каза, че ако хора от сектора искат да го напуснат, ще могат да получат обезщетения за 36 месеца. “Заплатите в мините са доста високи, това означава, че един такъв пакет би бил между 140 000 и 150 000 лв. на човек”, допълни той.

2038 г. е датата, на която България трябва да затвори своето въглищно производство и тя е записана в енергийното законодателство още от 2019 г., подчерта министърът. Тази година мините и ТЕЦ-овете са изправени пред сериозни проблеми, защото себестойността на тока, който произвеждат, е много висока спрямо пазарните цени и те не могат да реализират достатъчно енергия. А тези проблеми ще се задълбочават все повече, отчете той.

“Това, което правим с Плана за възстановяване и устойчивост, Плана за справедлив преход и съфинансирането от държавния бюджет, е да направим този преход по такъв начин хората да запазят доходите си, никой да не изпада във финансов проблеми, да се привлекат достатъчно инвеститори в региона и да се завърши една програма, която ще отнеме минимум 10 години”, отбеляза Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст