ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин разреши на италианската “Интеза Санпаоло” да продаде руските си активи

Руският президент Владимир Путин е подписал декрет, позволяващ на най-голямата италианска банкова група “Интеза Санпаоло”, да продаде или да закрие руския си бизнес. Решението е огласено в документ, публикуван на уебсайта на руското правителство и е с дата 28 септември. Постановлението може да има значителни последици за финансовите връзки между Русия и Италия, както и за глобалния банков сектор.

Медийни публикации от август информираха, че италианският банков лидер е постигнал сериозен напредък в разговорите с Москва за прехвърляне на активите му в страната на местния мениджмънт – сериозен обрат в руската позиция по темата. Както е известно, указ, подписан от Путин през август 2022-а, му дава право да отказва изпълнението на специфични сделки, включващи енергийни и финансови активи. Разрешението от 28 септември позволява извършването на трансакции, водещи до директно или индиректно прехвърляне на 100% от акциите на “Интеза” на руска земя.

Италианската банкова група е обслужвала корпоративни клиенти в Русия и е имала приблизително 980 служители, разпределени в 28 клона, преди избухването на войната в Украйна. Компанията обаче спря да предоставя ново финансиране на руски клиенти и да прави свежи инвестиции в руски активи след началото на конфликта. Тези мерки бяха в хармония с действията на западните фирми, които започнаха да напускат Русия, особено след наложените от Запада санкции срещу руската инвазия в съседната държава. Кремъл пък започна да затяга все по-плътно примката около желаещите да избягат от страната западни дружества.

От миналата година “Интеза Санпаоло” се опитва да ограничи връзките с руските си клиенти – задача, която ставаше все по-предизвикателна заради строгите изисквания на Москва. Подписът на Путин от 28 септември обаче вероятно отваря вратата и за други кредитори, които все още са блокирани в Русия. И може да създаде прецедент и възможност за подобни разрешения и на други финансови институции, въпреки че положението остава доста обтекаемо.

От указа на Путин могат да се възползват и други играчи от глобалния банков сектор, окуражени да предприемат подобни стъпки, което да доведе до преоформяне на глобалния банков пейзаж. Декретът, успоредно с продължаващото геополитическо напрежение, може да предизвика преоценка на международните банкови отношения и операции. Предстои да се види как този ход ще засегне финансовите връзки на Русия с Италия и по-широкия световен банков сектор в дългосрочен план.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст