ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Темата за въглищните централи се яхва всеки път преди избори според Радослав Рибарски

Радослав Рибарски

Днес Министерски съвет прие териториалните планове, които ще бъдат подадени утре към Европейската комисия за разглеждане. По време на разглеждането също могат да настъпят промени, съобразени с исканията на миньорите. Това каза пред БТВ депутатът от “Продължаваме промяната- Демократична България” и зам.-председател на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски по повод обсъждането на Териториалните планове за справедлив преход за съдбата на въглищните централи. 

“Териториалните планове следват ясен регламент, по който трябва да бъдат направени. Основните дейности в плановете, са създаване на ново държавно дружество, което да изпълни дейността по възстановяването на терените, които са нарушени от въгледобива. Това трябва да стане поетапно. В плановете не се говори за затваряне на мините”, заяви Рибарски.

“АЕЦ “Козлодуй” и другите мощности се справят с консумацията на електричество, но без “Мариците” в момента енергийната ни система трудно може да издържи. Плавният преход обаче изисква плавно преминаване към заместващи мощности”, добави той.

Депутатът от ПП-ДБ отрече обвиненията на ГЕРБ, че над 3 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост, предвидени за въглищните централи край Стара Загора, ще бъдат раздадени на близки до коалицията фирми.

“Това са големи работодатели в региона, които са заявили своите намерения. Те получиха политически отпор, което за мен е недопустимо. Политиците лесно яхват темата всеки път, когато наближат избори”, посочи Радослав Рибарски.

“Работата на тези мощности зависят изцяло от пазара. Притесненията на хората са основателни, но затова са тези средства, които трябва да бъдат вложени в тези региони”, отбеляза зам.-председателят на енергийната комисия.

По думите му, ако не бъдат внесени териториалните планове, България може да загуби около 4 млрд. лева. Това са сериозни инвестиции, които могат да бъдат направени в тези региони, каза още Рибарски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст