ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 2.10 могат да се поправят неточности в годишните декларации пред НАП

прокурор-нап

Близо 9000 физически и юридически лица са направили корекции в декларираните от тях данни в годишните данъчни декларации.

Те са подали коригиращи формуляри в Националната агенция по приходите, съобщават от институцията. Оттам предупреждават, че фирмите и гражданите имат по-малко от три дни – до 2 октомври, за да отстранят допуснати неточности в годишната си декларация – или за облагане на доходите на физическите лица, или във формуляра за облагане с корпоративен данък. 

От НАП уточняват, че когато открият грешка в декларираните данни, гражданите и дружествата имат право еднократно, в срок до 30 септември на текущата година, следваща годината на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на нова декларация.

Тъй като последният ден на септември 2023 г. е събота, крайният срок се удължава до 2 октомври. 

Физическите лица могат да коригират декларираните от тях данни в периода от 30 април до 2 октомври.

За юридическите лица, едноличните търговци, земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, и физическите лица, извършващи дейност като търговци, този срок започва след 30 юни и продължава до 2 октомври.

Декларацията с корекциите може да се подава онлайн чрез електронните услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис.

Освен това гражданите могат да подадат своята декларация в офис на приходната агенция по местоживеене.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст