ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министърът на енергетиката потвърди: плановете са изпратени

Доколкото разбирам, териториалните планове са изпратени. Но моля – имайте ясното разбиране – изпратените планове стартират преговорния процес в Брюксел, а не го предопределят. Това е нещо, което постоянно обяснявах.”

Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев след продължилата повече от 3 часа среща с административното ръководство на ТЕЦ “Марица изток 2” и “Мини Марица-изток”.

Той добави, че поема вината, че не е достатъчно речовит, че не е могъл да обясни, да разкаже казуса с териториалните планове и изрази съжаление, че е имало хора, които са се хванали с наивния блъф със списъка с конкретни фирми. Изрази опасения, че това е негативна кампания, която може да откаже потенциалните инвеститори.

Но каквото е – такова, ще го изчистваме. Ще доказваме, че нямаме сестра, както е в онзи виц“, продължи министърът и уточни, че смисълът на териториалните планове е да създадат предпоставките, за да се сложат проекти. Те доминиращо трябва да идват от частния сектор.

Може и ние, като държава, да заложим такива проекти. И тук са идеите с рекултивацията и с подготовката на различни други дейности. Но тук трябва да започнат да се заявяват проекти и те няма да станат за 30 месеца – а за дълъг период от време. Каква ирония само – за цял месец – осмелилите се няколко потенциални инвеститора, които сега горко съжаляват, че изобщо са заявили интерес, всъщност са само десетина. Десетина – за най-атрактивната територия в Европейския съюз“, изрази съжаление енергийният министър.

“Да залитнеш към една технология днес, в модерния свят, когато всичко се развива, е скудоумно”, продължи той и подчерта, че трябва да се създават работни места с изпреварваща скорост пред затварянето- нещо, което изисква усилие. Потвърди, че в същото време няма нужда от фалшива преквалификация – всички да стават софтуеристи или преводачи на литература, и се съгласи, че някой, който е над 50-годишен може и да не иска да се преквалифицира. Министър Радев на няколко пъти подчерта, че не трябва да се губят работни места, защото ефектът от подобно нещо ще се отрази ужасяващо на и без това зловещата демографска ситуация.

Целта е обемите на досегашните работни места да бъдат запазени и доразвивани, като например с рекултивация и подготовка на региона в други терени, подходящи за други икономически дейности.

На въпрос откъде ще дойдат обезщетенията, за които спомена вчера премиерът Денков и които ще бъдат в размер на до 150 000 лева на човек, министърът отговори, че те няма да дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, но че самият той тепърва ще се запознава с лансираното предложение. По думите му енергийният сектор е в състояние да поеме компенсациите.

Изпълнителният директор на “Мини Марица-изток” – Илза Чинкова, при която работят 6800 души, заяви, че дори и един затихващ процес е продължителен, тъй като става въпрос за сложна технология и изисква от порядъка на 10-15 години. Това означава, че дори и да се влезе в подобен режим, 2038 г. е достатъчно далеч във времето, за да се продължи работа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст