ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Вътев увери животновъди – работи се по Закон за търговията с аграрни стоки

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се срещна днес, 30 септември, с браншови организации от сектор „Животновъдство“ в сградата на министерството.

С тях той обсъди предстоящите промени в Стратегическия план и мерките, които трябва да се предприемат, за увеличаване на българското производство на мляко и месо.

Министър Вътев подчерта, че мерките в сектора трябва да стъпват на анализи как увеличената продукция ще стигне до пазара.

Министърът обясни пред животновъдите, че е сформирана работната група, която ще изработи Закон за търговията с аграрни стоки. Той запозна земеделските производители и с предстоящите промени в Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, с цел животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци да получават с предимство земи от държавния и общинския поземлен фонд, както и с плановете за улеснен достъп до вода за фермите.

От своя фермерите са формулирали конкретни механизми за увеличаване на продуктивността и подобряването на породния състав в страната. Те изразили опасенията си, свързани с настоящите пазарни предизвикателства, включително ниските изкупни цени на млякото и повишените производствени разходи.

Животновъдите от направленията млечно и месно говедовъдство, биволовъдство, овцевъдство и козевъдство са представили и позициите си по предложенията на Министерството на земеделието и храните за изменение на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода от 2023 г. до 2027 година.

На срещата са присъствали заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев, представители на Българската агенция по безопасност на храните, както и учени – агрономи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст